BIFF, la a XIII-a ediție

Timp de 5 zile, între 28 iunie – 2 iulie, va avea loc cea de-a  XIII-a ediție a BIFF – Bucharest International Film Festival, cel mai longeviv festival competițional de lung metraje din Capitală.

Ediția din acest an va fi deschisă de filmul The Secret Scripture, o producție irlandeză în regia lui Jim Sheridan. Filmul le are în distribuție pe Vanessa Redgrave, distinsă cu numeroase premii precum Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (dramă) sau Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar (TV) și Rooney Mara, nominalizată pentru cea mai bună actriță la Premiul Oscar (2011), la Cannes și la Globul de Aur (2015). Cele două sunt secondate de Theo James, Eric Bana și Omar Sharif jr.

Pentru seara de închidere a Festivalului, organizatorii au pregătit filmul Road to Mandalay (2016), o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar regizată de Midi Z și distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneția, Toronto, Bruxelles.

Cele șase lung-metraje intrate în competiție și alese de selecționerul festivalului, Sylvain Auzou, sunt următoarele:

  • Before We Vanish (Japonia 2017), în regia lui Kiyoshi Kurosawa
  • Balloons (Argentina, 2016), în regia lui Mariano Gonzalez, premiat la Mar del Plata IFF 2016 cu premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film argentinian și la Cosquín IFF 2017 (Argentina) cu premiul publicului,
  • Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov, și recent premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu distincția FIPRESCI Prize, în cadrul selecției Un Certain Regard.
  • Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franța, 2017), în regia lui Fellipe Barbosa, premiat la Cannes anul acesta cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution
  • Strange Birds ( Franța, 2017) regizat de Elise Girard, film proiectat în secțiunea FORUM a Festivalului Internațional de la Berlin de anul acesta
  • Wulu (Franța/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 – Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului.

Toate cele șase filme din competiție pot fi văzute în premieră și în reluare, iar cinematografele în care acestea vor rula sunt Cinema Elvira Popescu și Cinema Muzeul Țăranului.

Din juriu fac parte: Brontis Jodorowsky – actor chilian și director de teatru la Paris, Carla Vulpiani – director de programe la Festivalul Internațional de Film de la Milano, Franziska Petri – actriță de origine germană, aclamată pentru extraordinara performanță în Izmena – Betrayal, în regia lui Kirill Serebrennikov, Laurențiu Damian – regizor de film documentar și de ficțiune, critic de film, doctor în cinematografie și media și Paolo Genovese – regizor și scenarist italian, distins în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de film Tribeca și Cel mai bun film în cadrul premiilor David di Donatello, pentru filmul Perfect Strangers. Acestora li se alătură juriul de critici de film format din Manuela Cernat – profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale, Giulia Dobre – antropolog vizual la Radio România, și Ionuț Mareș – jurnalist și critic de film și totodată selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara şi al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe.

Identitatea vizuală de anul acesta este realizată de Pink Stripe Group, Chainsaw Europe și The Brewery.

Începând din acest an, directorul creativ al festivalului este Dan Drăghicescu.

 

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.