READING

Cine sunt câștigătoarele burselor L’Oréal – UNESCO...

Cine sunt câștigătoarele burselor L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință?

Alexandra Mocanu, Gianina Popescu Pelin, Iuliana Nenu și Mariana Pavel-Tanasă sunt câștigătoarele cele de-a zecea ediții a programului burselor L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință. Ele au fost premiate cu burse în valoare de câte 42.000 lei, care le vor ajuta să își continue proiectele științifice.

Care sunt temele câștigătoare din acest an? Senzori de gaze mai sensibili cu impact redus asupra mediului, implanturi osoase ce reduc riscul de reapariție a tumorilor, motivele pentru care unii pacienți devin rezistenți la tratamentul contra cancerului hepatic și o analiză mai profundă a cauzelor infertilității pentru a crește șansele de reușită ale FIV.

Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice

Alexandra Mocanu este șef de lucrări universitar, specializat în domeniul ingineriei chimice, are 34 de ani și lucrează în cadrul Universității Politehnice București. Proiectul pentru care a primit finanțare va crea premisele pentru dezvoltarea de senzori de gaze mult mai sensibili, cu durată de funcționare mai mare și impact redus asupra mediului.

Gianina Popescu-Pelin are 33 de ani, este cercetător științific grad III în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Proiectul căruia i se dedică propune dezvoltarea unei noi generații de implanturi medicale, ce pot scădea riscul recurenței tumorilor în cazurile de cancer osos.

Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții

Iuliana Nenu este medic rezident gastroenterolog, are 28 de ani și este doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Iuliana studiază motivele pentru care pacienții cu carcinom hepatocelular dezvoltă rezistență la anumite forme de tratament.

Mariana Pavel-Tanasă are 33 de ani, este asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Proiectul de cercetare propus va evidenția legătura dintre autofagia celulelor NK (natural killer) și infertilitatea feminină, pentru a crește șansele de reușită ale FIV.

Programul premiază tinere cercetătoare cu vârste sub 35 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții, în urma unui riguros proces de selecție. Ediția din acest an s-a desfășurat în perioada iulie – octombrie 2019 și a reunit 72 de dosare de candidatură.

Lansate în România în 1999, bursele L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință au sprijinit până în prezent 25 de tinere cercetătoare, cu burse în valoare totală de peste 1 milion  de lei.

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.