READING

Cosmetică organică made in România: Careless Beaut...

Cosmetică organică made in România: Careless Beauty

Creat  în 1992, în Constanța, Careless Beauty este singurul brand de produse organice româneşti cu brevet de invenţie. Compania folosește peste 40 de plante româneşti din plantaţii proprii, are în portofoliu 22 de produse și în fiecare an lansează altele noi. Am discutat cu Elena Oancea, chimist, inventator, estetician și fondatoare a Careless Beauty, despre cosmetica organică, tratamente, plante și transformarea lor în produse cosmetice, dar și despre planurile pe care le pentru dezvoltarea mai departe a brandului.

Elena Oancea, fondatoarea Careless Beauty

În primul rând, ce înseamnă cosmetice organice?

Cosmeticele organice sunt produse pure și naturale, cu aspect și miros specific, fără substanțe de sinteză și care se conservă natural, prin compoziția lor.

Ce beneficii au și cum ne putem da seama dacă avem de-a face cu produse cu adevărat organice sau bio?

Consumatorii trebuie să citească foarte bine eticheta produselor cosmetice și atunci când nu cunosc un ingredient, să întrebe esteticianul sau farmacistul. Oamenii au dreptul să știe ce aleg, să înțeleagă produsul respectiv. Câștigi pe termen lung dacă vinzi un adevăr. Înainte de a se achiziționa un produs cosmetic, recomandăm să se cunoască foarte bine tipul de ten și dacă există afecțiuni dermatologice sau nu, alergii sau sensibilități. Un produs care este benefic prietenei care prezintă același tip de ten uscat ca tine, ție poate să nu îți priască din foarte multe motive. Recomandăm mare atenție la citirea etichetei, la analizarea ingredientelor, la vizualizarea termenului de valabilitate și chiar la contactarea firmei producătoare pentru detalii.

Care sunt marjele de preț pe segmentul cosmeticelor organice? Cu cât sunt acestea mai scumpe decât restul produselor de masă?

Produsele dermato-cosmetice organice sunt produse de nișă, mai scumpe decât produsele standard din supermarketuri, dar acest lucru este justificabil. Prețurile noastre, spre exemplu, variază între 63 și 280 de lei. Natura întodeauna este mai scumpă și necesită timp pentru prelucrare. Putem spune că în ultimii ani, din cauza creșterii consumului, sinteza a luat amploare și este automat mai ieftină. Totuși, oamenii fac diferența și sunt conștienți că materie primă vegetală din belșug plus potențial benefic dovedit științific si meticulozitate în procesul de fabricare va fi egal întodeauna cu un preț mai mare.

Care este cel mai nociv produs chimic folosit la oră actuală în produsele cosmetice?

Una dintre cele mai nocive clase de compuși de sinteză utilizată în diverse produse cosmetice este clasa parabenilor, în mod deosebit, etil și metil paraben și alți derivați.

Câte produse aveți în portofoliu și cât vindeți anual?

Produsele Careless Beauty lansate pe piață sunt în număr de 22 și sunt împărțite pe tipuri de ten, afecțiuni dermatologice dar și în game de produse pentru îngrijirea corporală. Capacitatea de producție anuală variază în funcție de producția de materie primă din anul respectiv. Depindem de natură, de cât de mult plouă sau nu, de prezența soarelui și de bogăția solului. În ceea ce privește valoarea vânzărilor anuale, aceasta este de aproximativ  200.000 lei.

Unde se găsesc produsele Careless Beauty?

Distribuția produselor Careless Beauty este realizată de către noi. Produsele se vând on-line pe site-ul companiei www.carelessbeauty.ro,  precum și prin intermediul cabinetelor noastre de specialitate din Constanța, București și Timișoara.

Pe lângă vânzare de produse cosmetice, 30-40% din afacerile companiei sunt generate de tratamentele cosmetice din cabinetele pe care le dețineți. Povestiți-ne despre aceste cabinete  

Cabinetele noastre sunt amplasate în Constanța și București, iar în Timișoara avem o colaborare foarte strânsă cu esteticiana Gabriela Pralea care lucrează numai cu produsele Careless Beauty și după tehnica noastră de servicii. Tehnica este foarte ”rustică” și extrem de relaxantă. În cabinetele cosmetice Careless Beauty clientul beneficiază de un mediu plăcut, un fond muzical relaxant, un pat cosmetic cu saltea din flori de munte, de aroma uleiurilor volatile din plantele proprii cultivate și culese cu grijă, fără utilizarea de îngrășăminte chimice sau culese din flora spontană, din zone nepoluate.

Povestiți-ne despre procesul de producție. Cum selecționați plantele? Care sunt pașii de la culesul plantelor până când cosmeticele ajung la raft?

Procesul de producție este manual, extrem de complex și îndelungat. Începe cu  plantarea speciilor de plante și se finalizează cu ambalarea și etichetarea produselor cosmetice finite. Plantațiile sunt mereu atent supravegheate iar momentul recoltării materiei vegetale este extrem de important deoarece de aici izvorăște calitatea produsului cosmetic finit. Recoltarea materialelor vegetale se realizează doar la momentul optim, când planta ajunge la maturitate. Parte din speciile de plante sunt procesate în stare proaspătă iar o altă parte sunt supuse procesului de uscare, mărunțire și ulterior, măcinare. Plantele proaspete sunt supuse procesului de macerare timp de aproximativ 40-90 de zile, la întuneric și omogenizate din două în două zile. După macerare, începe adevărata producție, când viitorul produs cosmetic începe să prindă ”contur”. Amestecăm cantitățile de extracte și/sau pulberi vegetale, conform rețetarelor, și toate aceste amestecuri se supun celui de-al doilea proces de macerare, tot de 40-90 de zile. După finalizare, amestecul se supune procesului de malaxare, ambalare și etichetare. În tot acest timp, fiecare extract este analizat fizico-chimic și microbiologic.

Care este durata de valabilitate a produselor Careless Beauty?

Durata de valabilitate a produselor noastre este de 24 de luni de la fabricare.

Care sunt ingredientele care le diferențiază de restul produselor existente pe nișa cosmeticelor organice?

Complexitatea rețetarelor face o diferență majoră. De asemenea, toate materialele vegetale provin numai din specii de plante românești, lucru de care suntem mândri deoarece dorim să promovăm foarte mult potențialul florei românești. Extractele vegetale pe care le utilizăm sunt unice și datorită modului de obținere și a procesului de macerare. De asemenea, o diferență o facem și prin implementarea unor noi tipuri de extracte vegetale a căror capacitate antioxidantă o demonstrăm științific prin cercetarea științifică pe care o facem. Pregătim multe lucruri interesante pentru anul 2018.

Dar pentru a doua jumătate a acestui an, ce planuri aveți?

A doua jumătate a anului 2017 este rezervată dezvoltării pachetelor de servicii de estetică organică, servicii care includ doar metode proprii, fără aparatură de specialitate și efectuate doar cu produsele noastre. De asemenea, avem în plan și lansarea manualului în tehnica cosmeticii Careless Beauty prin care dorim să pregătim viitoare esteticiene. Va fi un curs complex în care se poate învăța dermato-cosmetica organică, tehnica tratamentelor faciale Careless Beauty precum și tehnica de aplicare a tuturor gamelor de produse. În planurile noastre mai sunt incluse și diverse evenimente în București și Constanța.

Careless Beauty, pe scurt

 • Deţine 4 brevete de invenţie: apa de cătină, compoziţie pentru tratament cosmetic naturist;  crema hidratantă, antirid, cicatrizantă, cu efect regenerator; elixir vegetal cu efect regenerator
 • Este singurul brand de produse organice româneşti cu brevet de invenţie – peste 40 de plante româneşti din plantaţii proprii, de 4-6 ha. În judeţul Buzău, compania  recoltează răşinoase, muguri de pin, brad
 • Medalii obţinute în cadrul KIWIE 2014— Korean International Women`s Invention Exposition — Seoul, Coreea de Sud
 • Produsele sunt notificate conform standardelor europene, pe platforma CPNP
 • Are în portofoliu 22 de produse, în fiecare an lansează altele noi
 • Laboratorul Careless Beauty Constanţa, cu o suprafață de 100 mp, a fost renovat și modernizat în 2016. Are dotări conforme standardelor UE: vopsele și linoleum antimicrobiene, dulapuri ignifuge etc.
 • Produsul – vedetă este crema de cătină cu căpăceală de albine
 • Elixirul vegetal, care capătă o notorietate tot mai mare, îmbină 13 uleiuri eterice de plante și implică un proces de distilare mai îndelungat
 • Măştile ocupă locul 3 în topul vânzărilor, produsul vedetă este compresa revitalizantă cu suc de cătină
 • În 2014 a participat la Emmy’s Awards Gifting Suite organizat de Celebrity Connected, Los Angeles
 • Produsele se conservă natural prin extracte de răşinoase
 • În România sunt peste 3500 de specii de plante cu potenţial terapeutic – un avantaj faţă de Asia sau America, în partea de nord a Europei aceste plante nu cresc.

 

Cosmetica organică vs. Cosmetica bio  

Adina Oancea, farmacist – estetician, Careless Beauty

Cosmetica organică diferă de cea bio prin faptul că nu cuprinde nici măcar 1 – 5% substanțe de sinteză (conservanți). Cosmetica organică este cosmetică pură și naturală ce adună la „masa rotundă„ doar produși vegetali bogați în principii active și, de regulă, cu caracter antioxidant puternic pentru piele și organism. Natura este extrem de greu de reprodus în laborator. O specie de plantă poate cuprinde sute de compuși chimici, biologic activi, recunoscuți foarte ușor de către organismul nostru. Un produs de sinteză nu este la fel de rapid acceptat de către piele sau, în multe cazuri, nu este acceptat deloc.

Avantajele extractelor din plantele românești utilizate în compoziția produselor Careless Beauty: au penetrabilitate foarte mare; sunt recunoscute rapid de către organism deoarece sunt plante crescute în mediul în care trăim zilnic; dețin o compoziție chimică foarte variată, bogată în principii active.

Capacitatea antioxidantă a extractelor vegetale utilizate este responsabilă pentru regenerarea celulară a epidermei. Astfel, orice formă acneică, dermatită sau iritație a pielii poate fi vindecată fără tratament alopat, prin simpla aplicare externă, zilnică, a produselor, sub îndrumarea specialiștilor Careless Beauty.

 

 

 

 

Spread the love

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.