READING

Cum influențează revoluția 4.0 industria modei?

Cum influențează revoluția 4.0 industria modei?

Inovațiile tehnologice ale ultimilor ani deschid calea spre o producție inteligentă, în care echipamente conectate prin internet sunt folosite pentru a monitoriza și automatiza întregul proces de producție. ”Cea de a patra revoluție industrială nu vizează doar procesul de producție, ci privește întregul ecosistem al modei, de la mărcile de lux la retailerii de articole fast fashion”, spun reprezentanții companiei franceze Lectra, partener tehnologic al companiilor din domeniul prelucrării materialelor textile și din piele.

Conceptul de revoluție industrială 4.0 remodelează întreaga piață, schimbă modul în care companiile lucrează și răspund cererilor clienților. Dar care-i sunt, concret, beneficiile?

Productivitatea și viteza cu care produsele sunt puse pe piață cresc. Crește și acuratețea prognozelor , în timp ce costurilor necesare pentru a realiza o producție de calitate scad. Scad și costurile legate de stocuri. Digitalizarea producției oferă companiilor posibilitatea de a ajunge la o transparență deplină a lanțului de aprovizionare. Dispunând de vizibilitate deplină în ceea ce privește diversele procese, companiile pot adopta diferite modele de afaceri cum ar fi Made-to-Order, Made-to-Customized sau Made-to-Measure.

Lectra a lansat, recent, Fashion On Demand – o soluție digitală de personalizare a modei. Este prima soluție care automatizează producția la cerere – de la primirea comenzilor până la definirea opțiunilor de personalizare, încadrare și croire.

Ce este nou față de modul de producție convențional?

Timpul de execuție este semnificativ redus și este nevoie de mai puține persoane pentru finalizarea operațiunii.

Un client care dorește, de exemplu, trei cămăși personalizate, se uită în catalogul de produse la comandă ce conține diferite modele, componente personalizabile, materiale și posibile modificări. Își personalizează cămășile alegând modelul, componentele și materialele –  toate pe măsura lui. Ulterior comanda este plasată și aplicația ERP o expediază direct către platforma de croi digital a Lectra. Acolo e nevoie de doar 5 minute pentru ca operațiunea de croire să fie trimisă și validată direct printr-un singur clic pe linia de croit Virga. O sigură persoană se ocupă de operațiunea de încadrare care include toate cele 3 cămăși și finalizează pe loc comanda în maxim 7 minute. Timpul de execuție se reduce la 12 minute și este nevoie de doar 2 persoane în total pentru a executa această operațiune. În comparație, modul de producție convențional pentru trei cămăși identice necesită 2 ore și 45 de minute și e nevoie de 5 persoane implicate în procesul de fabricație precum și alte diverse activități de manoperă cu caracter repetitiv.

Cum este posibil ca prelucrarea să aibă lor atât de repede?

Lectra Cutting Room 4.0 combină platforma digitală de croi Lectra cu Virga, o soluție de croire utilizată pentru tăierea unui singur strat de material. Operațiunea de croire este posibilă fără utilizarea de material cum ar fi hârtie sau aluminiu, lucru care contribuie la realizarea de economii. Este nevoie de doar 5 minute pentru a face transferul tuturor elementelor necesare de pe platforma digitală de croi pe linia de croit.  O multitudine de activități se succed una alteia pe platforma cloud de procesare, toate aceste activități sunt apoi executate de diferite mașini automatizate. Procesul este automatizat, sigur și rapid. Acesta nu se mai bazează pe schimbul de informații pe suport hârtie și nu mai este influențat de erorile umane.

Producție generată de cerere: sunt disponibile diverse versiuni ale soluției de personalizare Fashion On Demand.

Pachetul ‘Made-to-Measure’ gestionează operațiunea de asortare de modele și ajustare perfectă din punct de vedere al culorilor, broderiilor sau alegerea unei lungimi asimetrice a mânecilor,” – Frederique Gaillard, manager din cadrul Lectra Product Marketing, Cutting Room.

Noua soluție digitală 4.0 lansată de Lectra a necesitat 4 ani de muncă și investiții de 35 milioane în cercetare-dezvoltare pentru a pune la punct această soluție.

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.