READING

Guillaume Néry: ca să fiu fericit, am avut nevoie ...

Guillaume Néry: ca să fiu fericit, am avut nevoie să depășesc zona de confort

Cea mai recentă campanie a emblematicului brand Moncler este un manifest pentru autenticitate și depășirea limitelor. Intitulată ”Moncler Beyond” campania cuprinde un spot filmat de Craig McDean și reunește 19 personalități din diferite domenii și țări ale lumii. Printre protagoniștii campaniei se numără și Guillaume Néry, un personaj absolut fabulos, cu o carieră de 20 de ani ca free-diver, pe care am avut șansa să-l cunosc în Atena în contextul lansării campaniei globale de anul acesta a brandului Metaxa, “Don’t Drink It, Explore It”.

Cine este Guillaume Néry?

Studiile arată că organismul uman nu poate rezista sub apă la adâncimi mai mari de 100 de metri. De douăzeci de ani, Guillaume Néry demonstrează contrariul pentru că, spune el, limitele de multe ori sunt doar mentale.

Pe când era copil, visa să devină astronaut. Nu i-a ieșit, nu a ajuns niciodată în spațiu, a ajuns însă să exploreze, la polul opus, adâncurile mărilor și oceanelor. A făcut o profesie și un stil de viață din asta și a mai bătut și câteva recorduri mondiale. La 20 de ani devenea cel mai tânăr deținător al recordului de scufundare liberă, până la 87 de metri adâncime. În 2011, devenea campion mondial de scufundare liberă AIDA, în Kalamata, Grecia, iar cel mai bun record personal l-a atins la 126 de metri prin scufundare liberă cu greutate constantă. A fost de patru ori campion mondial la free diving și a bătut mai multe recorduri naționale, în Franța, țara sa natală. De trei ani s-a retras din activitatea competițională ce ține de doborârea de recorduri, dar nu a renunțat de tot la concursuri, se antrenează zilnic și face în continuare scufundări libere pentru experiențe personale și pentru proiecte de film, în diverse locuri ale lumii. A luat această decizie deoarece, în 2015, în timpul unei competiții, organizatorii au făcut o greșeală ce-i putea fi fatală, a ajuns până la 139 de metri adâncime, a făcut blackout și i-au fost afectați plămânii, dar a avut norocul să supraviețuiască, cu daune minore asupra sănătății.

Pasiunea pentru freediving și-a des­coperit-o din întâmplare, pe la 14 ani, când în joacă, în drum spre casă, a intrat în competiție cu un coleg, încercând să vadă care reușește să își țină respirația mai mult timp. A pierdut, dar s-a ambiționat și a început să se antreneze. Fascinat de acest joc, a des­coperit că avea capacități fizice extraordinare și reușea să stocheze mai mult oxigen în plămâni decât mulți alții de vârsta lui. Cum a crescut în Nisa, în scurt timp a început să practice acest sport și sub apă, iar odată ce a decoperit lumea subacvatică nu a mai putut să se departă de ea.

Ca să poți practica acest sport este nevoie de foarte multe antrenamente zilnice, alergare, pedalat, mers pe bicicletă, scufundări și foarte multe exerciții pentru controlul respirației. Când pleacă de la suprafață, Guillaume are cam 10 litri de aer în plămâni, imediat ce începe scufundarea apare primul meca­nism, reflexul de scufundare – scade ritmul cardiac, pulsul scade de la 60-70 de bătăi pe minut la 30-40 de bătăi pe minut în câteva secunde, sângele părăsește extremitățile corpului pentru a hrăni plămânii, inima și creierul. E un mecanism care nu se poate controla și este comun cu toate maniferele marine. Pe măsură ce continuă scufun­darea, presiunea comprimă plămânii, volumul aerului din ei scade și îi e mai ușor corpului să cadă. La 35-40 m metri adâncime, nu mai trebuie să înoate, corpul cade singur în adâncuri – faza de cădere liberă, când nu trebuie să facă nimic, doar alunecă. Între 50 și 60 metri apare a doua reacție fiziologică. Plămânii a­ting volumul rezidual, sub care nu ar trebui să se mai comprime. Această a doua reacție se numește “blood shift” – erecție pulmonară. Sângele umflă vasele capilare din plămâni, lucru provocat de aspirație, și întărește plămânii ca să prevină strivirea cutiei toracice. Datorită acestui fenomen, de asemenea comun cu mamiferele marine, scufundarea continuă. Sub 80 metri presiunea devine mai puternică și începe să fie resimțită fizic. Diafragma este complet comprimată, cutia toracică este presată, atunci este momentul când lasă apa să-l strivească fară a opune rezistență, altfel riscă un edem pulmonar. Este faza de relaxare totală. Scufundarea continuă până la 100 metri și mai mult de atât. Apoi, pentru revenirea la suprafață este nevoie de un efort colosal, trebuind să înoate de două ori mai puternic decât la coborâre. Se produce feno­menul de decompresie, cauzat de azotul care se dizolvă în sânge, și totodată se produce starea de confuzie. Al treilea fenomen este nevoi de la respira, pe la 60-70 metri, și momentul când trebuie să-și țină sub control sentimentul de panică. La revenirea la 30 metri se întâlnește cu înotătorii de siguranță, când știe că nu este singur și exercițiul i-a ieșit printr-un întreg și colosal efort al întregii echipe. La 20-10 metri, plămânii revin la volumul normal, la 5 m începe să expire și când ajunge la suprafață aerul intră din nou în plămâni. Iese la suprafață și spune: “I am OK!”.

Guillaume Néry este, alături de Mike Horn și Laura Bringham, ambasador al campaniei Metaxa, “Don’t Drink It, Explore It”

De ce face toate astea? Ce îl motivează? Simplu. Îi este frică de “normalitate”. “De copil am visat să trăiesc o viață dincolo de limitele normalității, voiam ceva diferit, să ies din banalitate.” Mereu i-a fost evident că, pentru a fi fericit, trebuia să-și depășească zona de confort.

Guillaume Néry

  • Este cel mai tânăr deținător al recordului de scufundare liberă pentru o scufundare la – 87m, la vârsta de 20 de ani (2002)
  • De patru ori a bătut recordul mondial la scufundare liberă
  • Cel mai bun record personal l-a atins la la 126 m prin scufundare liberă cu greutate constantă (2015)

Deep Dive, cocktailul Metaxa dedicat lui Guillaume Néry: 

50ml de Metaxa 12 Stars

un strop de bitter de țelină

tonic mediteranean

10 ml de suc de lămâie proaspăt

15 ml de lichior de soc

felii de castravete, coajă de lămâie

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.