READING

Petreceți mult timp în fața ecranelor digitale? Ia...

Petreceți mult timp în fața ecranelor digitale? Iată cum vă puteți proteja vederea

Pe 10 octombrie este Ziua Mondială a Vederii, ocazie cu care optici medicale din toată lumea  atrag atenția asupra unui factor care afectează din ce în ce mai mulți oameni și care, neglijat, poate avea consecințe majore: ecranele digitale. În acest context, Dr. Cristina Ciucă, Medic Oftalmolog la optica Videt.ro, explică care este impactul digitalului asupra vederii și cum ne putem proteja atunci când petrecem timp în online.

SVC – Sindromul vederii la calculator

“Folosim acum, mai mult decât oricând, o mulțime de dispozitive digitale, atât în viața personală, cât și în carieră. Când nu suntem lipiți de ecranele de la locul de muncă, urmărim filme în timpul liber, trimitem mesaje pe smartphone și comunicăm mai mereu pe rețelele de socializare. Acest stil de viață e unul pe care nimeni nu îl poate evita, dar trebuie să fim conștienți că ne pune în pericol sănătatea oculară dacă nu luăm vreo măsură de protecție”, explică Dr. Cristina Ciucă, Medic Oftalmolog, Videt.ro.

Ochelarii pentru calculator optimizează vederea prin lentilele special tratate pentru a reflecta lumina artificiala emisă de monitoare. Astfel, cresc contrastul și perioada pe care o putem petrece în fața acestor dispozitive.

Fără să realizăm, ne solicităm ore-n șir mușchii ochilor pentru a fixa privirea la aceeași distanță. Mai mult, lipsa clipitului constant conduce la apariția sindromului de ochi uscati. La birou sau atunci când urmărim informații dintr-un monitor, ochii noștri trebuie sa se acomodeze “întocmai ca un aparat foto care autofocusează”.

Cum știm că avem nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt: durerile de cap, sensibilitate la lumina, ochi uscați sau roșii, vederea încețoșată, senzația de mâncărime a ochilor.

Ochelarii de protecție pentru calculator pot fi împărțiți în două mari categorii: ochelari pentru corectarea unei erori de refracție (ochelari cu dioptrii) și ochelari pentru protecție la lumina albastră (fără dioptrii)

În general, atunci când vederea devine încețoșată, când ochii sunt uscați sau lăcrimează, când apar dureri oculare și dureri de cap, ochiul are o eroare de refracție necorectat (hipermetropie, astigmatism).

Adesea, medicii oftalmologi identifică apariția unui spasm de acomodație, provocat de activitatea intensă în fața calculatorului, tradusă prin vedere încețoșată la distanță, deși pacientul nu are nevoie de ochelari.

Dacă suferiti de miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul vă va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar dacă suferiti de prezbiopie, veți putea alege între lentilele bifocale (vederea de aproape și la distanța) sau cele progresive (pentru apropiere, distanță și intermediar).

Pentru situațiile în care întâmpinați simptome specifice unei erori de refracție necorectate doar după o perioadă intensă în fața calculatorului, veți avea nevoie de ochelari strict de protecție, cu tratamente antireflex.

Ce tratamente antireflex există?

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex intensifică claritatea vederii, asigura un contrast optim și previn oboseala oculară prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Sunt recomandate în special persoanelor care petrec mult timp în fața ecranelor LCD și a dispozitivelor digitale (smartphone, tabletă, laptop), peste 2-3 ore pe zi, constant.

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricărui tip de lentilă (monofocale, bifocale, progresive) și pot fi combinate și cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

Dacă petreceti zilnic 7-8 ore în fața calculatorului, medicul oftalmolog Cristina Ciucă vă recomandă să efectuați un control oftalmologic o data la 6 luni. În cazul în care petreceti zilnic în medie 3-4 ore în fata calculatorului și a dispozitivelor mobile, recomandarea este să vizitați medicul oftalmolog o data pe an.

În cadrul campaniei de informare pentru Ziua Mondială a Vederii, în perioada 10-17 octombrie 2019, optica medicală Videt oferă gratuit lentile cu protecție pentru calculator la orice achiziție de rame de ochelari de 249 lei pe bază de înscriere online pe site.

Ziua Mondială a Vederii de anul acesta are ca tematică ”Vederea pe primul loc” (Vision First”) și face parte din programul VISION 2020, inițiat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și AIPO (Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii). Aceasta este o mișcare globală care are ca scop combaterea fenomenului de orbire prin reducerea de până la 25% a afecțiunilor de vedere evitabile până în anul 2020.

La nivel global, peste un miliard de oameni nu pot vedea bine, și asta pentru că nu au acces la ochelari. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 80% din deficiențele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Astfel, 3 din 4 defecte de vedere pot fi rezolvate în urma unui consult și a achiziției unei perechi de ochelari.

Deși la nivel global oamenii orbesc din cauza lipsei accesului la ochelari, în România și în EU cauzele sunt altele – mai exact, orele petrecute în fața telefonului și a monitorului de lucru au devenit factorul principal al apariției defectelor vizuale.

Statistici despre vedere

La nivel global, se estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficiență a vederii. Principalele rezultate ale statisticilor adunate pe o perioada de 30 de ani arată că: 217 de milioane de persoane au deficiență de vedere moderată sau severă la distanță și 36 de milioane de oameni suferă de orbire.

Situația din România și Europa de Est

860.000 de mii de cazuri de orbire au fost înregistrate în zona Europei de Est în anul 2015, iar până în anul 2020 se estimează o scădere la 800.000 de cazuri, iar 6,31 de milioane de persoane au deficiență de vedere moderată sau severă la distanță. Numărul femeilor care prezintă erori de refracție ușoare, dar și moderate spre severe este mai mare decât în cazul bărbaților.

Conform SRCCR, 98.500 de români s-au operat anul trecut de cataractă, operația de cataractă fiind a doua cea mai frecventă intervenție chirurgicală din țara noastră, după colonoscopie.

România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul de operații de cataractă, mai exact pe locul 25.  Cauza pentru această clasare nu se datorează numărului mai mic de persoane care au nevoie de această operație, ci, în multe cazuri, problema stă în situația materială a celor afectați sau lipsa accesului la asistență medicală.

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.