READING

Povestea designerului care aduce pălăria în garder...

Povestea designerului care aduce pălăria în garderoba femeii moderne

A cochetat cu moda și arta de când de știe, dar o carieră în adevăratul sens al cuvântului a început să-și construiască cu șase ani în urmă, când a pus bazele brandului NITA SAO.

Ana Istodorescu este designer. Face haine, accesorii, bijuterii, dar mai ales pălării. Pălării clasice, dar și cu forme atipice, accesorizate cu flori cusute manual, cristale sau voalete, unele cu aer vintage, altele în stil minimalist. Un întreg univers în jurul unui accesoriu mulți ani neglijat și care acum începe să revină din ce în ce mai mult în atenția iubitoarelor de modă.

Cum începe pentru tine povestea NITA SAO?

NITA SAO a apărut pentru prima dată acum 15 ani, pe când eram o puștoaică de liceu care picta pe textile și visa să aibă o mini colecție în primul boutique de designeri din București. Am bătut pur și simplu la ușă, i-am prezentat proprietarului creațiile mele, am primit OK-ul și, în două săptămâni, a fost nevoie să am și colecția capsulă gata, și nume, și logo, și etichete și… uite așa a apărut anagrama prescurtării numelui meu. Anagramă pe care am reluat-o nostalgic acum 6 ani, când m-am convins că nu pot lucra în niciun alt domeniu cu atâta pasiune precum o fac în modă. Mai ales că descoperisem într-un final o nișă unde, deși era necesară multă muncă de convingere și extra efort, puteam să mă joc și să las creativitatea cu adevărat să zburde.

Când și pentru cine ai creat primele pălării?

Primele zeci de pălării le-am creat strict pentru mine. Pentru studiu, pentru înțelegerea modului în care sunt realizate, găsirea de variante mai eficiente, adaptarea materialelor folosite. Practic, am fost primul meu client și pot spune că și cel mai greu de mulțumit.

Ce înseamnă să faci o pălărie? Cât de amplu este întreg procesul?

Eh, aici e o poveste tare lungă, cu variabile mii. Am realizat sute de pălării, folosind nenumărate materiale diferite, de la toate tipurile de fetru, de paie, de hârtie, de plastic, la orice tip de țesătură mi-a făcut cu ochiul. Îmi place la fel de mult să modelez o pălărie de păr de iepure ca una de pânză, să cos un accesoriu de mătase sau unul dintr-un bumbac găselniță, cumpărat de la departamentul de draperii, să aplic foiță de aur sau să cos nasturi chic dar de câțiva bani bucata.

Caut materiale în fiecare zi, chit că le import de pe aproape toate continentele, chit că le găsesc în țară, în cele mai surprinzătoare locuri. M-am jucat până acum cu o sumedenie de alternative la clasicele materiale de pălării și o voi face din ce în ce mai mult, surprinzând clienții pas cu pas … bit by bit :).

Cât despre procesul de realizare a unui accesoriu de cap, acesta poate dura de la câteva ore și până la câteva săptămâni. Câteodată accept o comandă și fără să fi realizat modelul respectiv înainte, fiind împotriva naturii mele să refuz o provocare și să ratez oportunitatea de a descoperi noi tehnici. Caz în care o pălărie poate dura și mai mult de câteva săptămâni.

De ce anume ai avut nevoie ca să pornești un business pe nișa pălăriilor?

Am pornit totul cu o minimă investiție în materiale, aparatură și site. Pe măsură ce roțile au început să se învârtă, fiecare vânzare a fost reinvestită. Un colț de cameră a fost înlocuit cu un mic atelier, care la rândul lui urmează să fie înlocuit curând de unul mult mai mare. Cele câteva cutii în care aveam materialele au devenit un depozit de zeci de metri pătrați. Site-ul a devenit treptat din ce în ce mai profi. Apoi, a apărut în ecuație un mic showroom al cărui loc l-a luat la scurt timp o adevărată casă – House of NITA SAO, iar investiția continuă.

Ana Istodorescu: ”Pălăria se poartă întotdeauna asortată cu încredere în sine și atitudine!”

Asadar, ca în orice afacere până la urmă, cea mai mare nevoie este de cantități industriale de pasiune, perseverență, răbdare și dezvoltare continuă. Contează mai puțin dacă ai zeci de cursuri în spate sau înveți pe parcurs, dacă ai din prima un atelier cu toate ustensilele necesare și investiții pe măsură sau un spațiu mic, cu minimum de dotări, în care investești și îl crești constant.

Contează mai mult, pentru mine cel puțin, să iubești ceea ce faci, să te bucuri de fiecare om care îți poartă creațiile și să te hrănești practic din rezultatele muncii tale, care cu siguranță vin atunci când se întâlnesc toate aceste ingrediente.

Cum ai învățat meserie?

Am început studiul 100% autodidact și am participat la cursuri de prestigiu în Londra. Cel mai mult cântăresc miile de ore petrecute singură în atelier, analizând pălării și accesorii deja existente, făcându-le bucăți, încercând să le reasamblez sau să le transform în altceva, citind cărți, articole și cursuri online. Încă fac asta, aproape zilnic aș putea spune.

Cum vezi viitorul meseriei de pălărier? Ce cursuri există în acest domeniu în lume și în România?

Pălăriile au avut un comeback semnificativ în ultimii ani. În 2014, atunci când am lansat brandul NITA SAO, puteam număra pe degetele de la o mână creatorii de pălării sau accesorii de cap din România. Șase ani mai târziu, avem nevoie de două sau trei mâini pentru a ne număra pe toți.

Munca de convingere cu clienții nu mai este chiar atât de dificilă, aceștia devenind mult mai deschiși. Apar din ce în ce mai mulți pasionați și doritori de a intra în această lume, a creatorilor de pălării și alternative la pălării. Așadar, pot spune că industria face pași în față, mici, dar cu siguranță importanți pentru viitorul meseriei de pălărier.

În România există, din câte știu, un singur curs de realizat pălării și un pălărier din garda veche care acceptă ucenici. În lume există mai multe cursuri de prestigiu, costurile fiind pe măsură. Aceste cursuri se pot găsi mai ales în țări cu o adevărată istorie în purtarea pălăriilor, cum ar fi Marea Britanie, Franța sau Australia.

Am primit și eu cereri de ucenicie și realizare de cursuri și mă bucur să vad că există interes pentru această meserie. Până în prezent, timpul nu mi-a permis să mă înham la o asemenea responsabilitate. Este important ca un mentor să își dedice cu adevărat timp într-un stagiu de ucenicie, pentru a putea da mai departe din know how-ul său viitoarei generații. Ideile rămân însă valabile pentru viitor. Poate chiar cel nu foarte îndepărtat.

În prezent, NITA SAO nu înseamnă doar pălării și accesorii, ci și haine și bijuterii? Cum a început extinderea businessului?

Extinderea a început la doar doi ani de la lansarea brandului. Eram constant întrebată de către cliente cu ce haine să poarte pălăriile achiziționate și, pentru că pasiunea mea se îndrepta oricum și spre această zonă încă de când eram mică, am început să fac pași concreți și în această direcție. Am urmat timp de doi ani cursurile unei școli profesionale, am reînceput să schițez haine, să învăț tainele tiparelor și trucurile cusutului la mașină … totul din dorința ca House of NITA SAO să devină o casă de modă pe ușa căreia o clientă să poată ieși cu o ținută cap-coadă. Momentan, singurul segment cu adevărat neatins este cel al pantofilor, dar aceea este deja o adevărată meserie de sine stătătoare. But never say never…

Unde se găsesc produsele NITA SAO?

În fiecare zi a anului produsele pot fi probate, adorate și cumpărate din showroom-ul House of NITA SAO din Piața Mihail Kogălniceanu, cu o programare în avans. Până pe 1 octombrie acestea vor fi în schimb prezente în NITA SAO Pop-up Store, magazinul deschis temporar în Sun Plaza Bucuresti.

Tot ele cuceresc ușor, ușor și țara, colaborând cu magazine de designer sau boutique-uri, precum cele din Timișoara și Constanța, iar această rețea este și ea în expansiune. Iar toate pot fi găsite, inevitabil, alături de poveștile lor, online, pe www.nitasao.com.

Showroom-ul NITA SAO

Cum se poartă ”corect” o pălărie? Dă-ne câteva sfaturi. 

Deși aș putea fi blamată pentru următoarele vorbe: nu cred într-un mod specific de a purta o pălărie. Nici nu mă ghidez strict după forma feței atunci când ofer consultanță în alegerea unui tip de pălărie. Nici după vârstă, sex, ocupație și alte categorii în care sunt clasificați oamenii. Fiecare este diferit.

De multe ori ne purtăm părul în mai multe stiluri. Machiajul poate să modifice în ziua de azi destul de ușor forma feței. Poate o persoană este un avocat serios în timpul zilei, dar în weekend este o persoană super nonconformistă. Sunt multe variabile. De aceea, stau cu drag de vorbă cu fiecare client în parte, ofer gratuit consultanță stilistică și mă asigur că pălăria, accesoriul sau haina respectivă va fi cu adevărat purtată și iubită, nu ținută ”de bună” într-un dulap.

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.