READING

Sorina Peia, artista care face din make-up o artă

Sorina Peia, artista care face din make-up o artă

Pe unii, un necaz îi dărâmă, pe alții, din contră, îi face mai puternici sau, mai mult de atât, le dă un restart în viață. Așa s-a întâmplat cu Sorina Peia, care, în urma unui grav accident de mașină, și-a dat seama că, dacă vrea să trăiască în armonie cu sine, trebuie să-și asculte sufletul. Iar sufletul visa la artă, care, în cazul său, înseamnă un melanj perfect între pictură și make-up.

Sorina Peia

Sorina Peia lucrează în cărbune, acril sau guașă și alternează cu lejeritate arta vizuală cu arta machiajului și, indiferent de suprafața pe care lucrează sau stilul pe care-l abordează, rezultatul demersului său este unul memorabil.  

Cel mai recent proiect al său, #ArtManifesto, cu vernisaj duminica aceasta, propune un exercițiu al picto-poeziei sub forma unui dialog artistic între generații, iar printre cele mai importante proiecte din cariera sa de până acum se numără cele din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, precum și cele pentru producția unui spot TV, unde a lucrat cu branduri influente.

Încă din copilărie, a avut o pasiune pentru vizual, în toate formele lui, dar mai mult ca orice, o fascinau chipurile omenilor. Așa a ajuns la portret. A decis să studieze arta machiajului, fie el de televiziune, scenă sau film la o școală de profil din București. Ulterior, și-a dorit să găsească o academie ce pregătea profesioniști cu competențe în art directing, styling, make-up, face-painting, bodypainting, fotografie și efecte speciale și a găsit-o în Franța. Și-a vândut mașina, părinții au ajutat-o și ei, a aplicat, a fost acceptată și a urmat perioadă de training, care s-a desfășurat pe durata unui an. Experiența a fost una contradictorie. Aprecia foarte mult profesionalismul școlii, o inspira tot ce vedea în jurul său, era fascinată de arhitectura impozantă și ”tres chic”, de Mediterana și nuanțele ei de albastru, era îndrăgostită de stilul lor de viață. În ciuda acestui miraj, a avut parte de reticența faptului că era româncă, de exigențe inexistente în școlile noastre. A învățat franceză din mers – deși anunțul promitea cursuri în engleză, și după a doua săptămână totul a intrat ”pe frecvența French”. Eforturile au dus la un rezultat care a meritat: spre absoluta sa bucurie a terminat pe prima poziție și asta i-a facilitat accesul spre oportunități de carieră la care doar visa, ca de exemplu, prezența la festivalul de Film de la Cannes sau ulterior experiența în Dubai.

Sorina are un masterat în marketing, a studiat la The Alternative School și și-a completat studiile în arte vizuale la școli de specialitate în Nisa și Dubai.

Ideea #Art Manifesto

#ArtManifesto este o mișcare artistică pe care am inițiat-o din dorința de a mă reconcilia cu tatăl meu, un poet cu o bogată activitate culturală, pe care îl admir și pentru care nutresc un deosebit respect. De-a lungul vieții el a publicat mai multe volume și parte din poemele regăsibile acolo au fost sursă de inspirație pentru lucrările expoziției de acum. Dacă dialogurile noastre pe teme politice generează mereu scântei, dialogul între “el – poet” și “eu-artistul vizual” a fost o revelație. Exercițiul acesta al picto-poeziei, început sub umbrelă artei, a dus în cele din urmă și la dialog relaxat pe topicuri de zi cu zi, între tata și fiică. Recunosc, politică rămâne încă un subiect tabu.

Îmi doresc ca expoziția să provoace și alte generații la dialog, iar y-grecii, zetterii și millenialli să-și reconsidere relația cu părinții. Așa cum noi am fost ghidați în primii ani de viață și părinții noștri merită ghidați cu răbdare către viitor, citindu-l și prin ochii noștri.

Prin #ArtManifesto, îmi doresc să-i inspir și pe ținerii părinți în relația cu copiii lor, în ideea de a-i încuraja să-și cultive latura creativă. Toți putem fi creativi, în orice domeniu, e doar nevoie de încurajare, pereseverență și pasiune pentru a descoperi și a experimenta.

Lucrezi în cărbune, acril, guașă. Cum ai ajuns la aceste preferințe?

În cărbune mi-a plăcut să lucrez dintotdeauna, mă fascina efectul de lumina și umbră și mi se părea că nicio altă tehnică nu te ajută să le exprimi atît de bine. Mai târziu am experimentat guașa și acrilul, dar am rămas fidelă acrilului pentru aspectul său millennial, care are o voce urban-contemporană.

Care este legătura, din punctul tău de vedere, între artă vizuală și make-up?

Lucrezi cu aceleași instrumente: pensule, culori, operezi cu lumină și umbră. Sunt ambele, forme de expresie și ambele țin de artă. Pentru mine chipul uman este o altă suprafață pe care poți declina creativitatea. Altfel decât pânza, care are un alt tip de vitalitate, această suprafață poate avea opinii și preferințe diferite. Fiecare formă de pictură îmi oferă emoții din alt spectru – când femeile se ridica de pe scaunul meu, pleacă absolut radioase, fericite și pline de încredere și spun că nu s-au simțit niciodată mai frumoase. Când termin câte-un tablou și-l arăt prietenilor, multitudinea de reacții pozitive și varietatea interpretărilor îmi aduc o bucurie absolută. N-aș putea să înlocuiesc o experiență cu cealaltă, îmi place să mă răsfăț cu amândouă.

Cum te împarți între cele două valențe ale vieții tale profesionale?

Reușesc să îmi fac timp pentru tot ce mă pasionează. E important pentru viitorul meu. Fiecare formă de artă îmi oferă un alt canal de expresie. În machiaj, e un parteneriat între “materialul clientului” – genetică, vârstă, structură osoasă, calitatea epidermei și ce poți face tu cu aceste atribute, ca artist, pentru a pune în valoare personalitatea și calitățile persoanei aflată sub lumina reflectorului de make-up. În picture, traduc un vis, o poezie, codez un mesaj, reinterpretez bucăți literare sau muzică, pun în același malaxor ce mi-a sedus retina când am apreciat lucrările altora.

Sorina Peia

Artă e, pentru mine, o formă de exprimare, un robinet pe care-l deschid și de unde curge emoție.

Cum te-ai pregătit pentru meseria de make-up artist?

Mă pregătesc din adolescentă. Mai în joacă, mai în serios, exersam cu colegele și prietenele mele, care făceau coadă pentru machiajele mele. Pentru noi era o distracție și o modalitate de a petrece timp împreună, “ca fetele”. Chiar dacă am studiat marketing și am un masterat în economie, zona creativă m-a atras mereu mai mult și joaca de-a machiajul avea să devină mai târziu o profesie.  Când am înțeles că e pasiune pură, am studiat la Nisa, apoi în Dubai în cele mai exigente medii, care pun machiajul sub umbrela artelor spectacolului. Am învățat să transform și să construiesc chipuri pentru scenarii și contexte dintre cele mai diverse: teatru, film, televiziune, catwalk.

Colaborarea cu reviste, televiziuni, case de producție și platformă de personal branding de la MEALCHEMY a venit firesc, ulterior.

Care are au fost cele mai inedite machiaje pe care le-ai realizat până acum?

Cel mai spectaculos machiaj a fost un full-body painting pe care l-am realizat în decursul a 13 ore. La același capitol de revelație a fost și transformarea unui tânăr în personajul lui Moș Nicolae, pe brieful unui machiaj de televiziune. Am arătat multora imaginea “înainte” și “după” și foarte puțini au realizat că vorbeam despre același chip, cu și fără machiaj.

Ce-ți definește stilul de make-up? Care este “your make up signature”?  

Stilul meu de machiaj este unul feminin, natural și atrăgător. Îmi place să folosesc tehnica jocului de lumini și umbre pe volumele naturale ale feței, aceeași tehnică ce se aplică în desenarea portretelor, deoarece îi oferă dimensiune chipului, căpătând în felul acesta mai mai multă vitalitate. Semnătura mea în machiaj este aceea de felină. Prietenele cu retine exersate spun că machiajele mele aduc aminte de expresivitatea vulpițelor.

Dar stilul artistic?

Dacă vorbim despre murale sau despre lucrul pe pânză, stilul meu operează pe frecvența suprarealistă, cu detalii care baleiază toată plajă de simboluri, de la contemporan, la ancestral.

Care este produsul tău de make-up indispensabil?

Contouring kit.

Primele 15 lucrări ale expoziției #ArtManifesto sunt inspirate de poeme scrise de tatăl Sorinei de-a lungul timpului (“Poeme Biodegradabile”, “Cântece de dragoste și pierzanie”), la ultimele cinci rolurile s-au schimbat – Sorina a pictat și tatăl ei a tradus imaginea în poezie. Restul lucrărilor sunt inspirate de muzică, scriitură și stilistica prietenilor Sorinei, mulți dintre ei, la rândul lor artiști.

Expoziția este curatoriată de Teodora Migdalovici, fondatoarea platformei de diplomație privată #LoveAndLobby, iar lansarea #ArtManifesto este armonizată de LoveAndLobby și Cannes Lions România și face parte din seria evenimentelor de promovare a talentelor românești în țară și dincolo de granițe.

“Lucrările Sorinei au substanța și coerența visului. Te uiți la ele și descoperi cum subconștientul ei a deschis robinetul și-a lăsat să curgă, cu generozitate, emoție, cod și mixaj de surse vizuale dintre cele mai atipice – o line de Basquiat, două de Miro, crome de Matisse și geometrii tribale de la Lascaux citire. Structurate pe multe niveluri de mesaj, lucrările ei permit tot atâtea interpretări, câți privitori există și genul ăsta de bogăție de sens le face neprețuite la propriu”, declară Teodora Migdalovici.

Vernisajul expoziției #ArtManifesto are loc duminică, 21 aprilie, de la 17.30, la Box Office Location, în Calea Giulești nr 14, în fosta clădire industrială a ISAF, unde pe vremuri existau o  strungărie și o galvanizare.

Portofoliul Sorinei Peia, atât din zona artistică, cât și din cea de beauty, se regăsește aici.

Spread the love

RELATED POST

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.